Liels ir darbinieku pārsteigums, kas viņi pirmo reizi ierauga Lego® klučus savā sanāksmju zālē. Attieksmes ir visai dažādas. Vieni nodomā, ka tā būs laika tērēšana, otri domā, ka sekos interesanta izklaide, bet tie, kuri zina, kas ir metode Lego® Serious Play®, gatavojas nopietnam un svarīgam darbam, kas šoreiz norisināsies daudz interesantākā gaisotnē, nekā ierasts.

 

Metodes efektivitātes pamats — iesaistīti visi

Daudzos uzņēmumos ir pazīstamas situācijas, kad sanāksmēs, kurās tiek pieņemti lēmumi, parasti dominē dažu darbinieku viedokļi. Klusākie un kautrīgākie paliek malā. Dažreiz viņu ģeniālās idejas netiek uzklausītas un īstenotas. Citreiz viņi noklausās pieņemtajos lēmumos, kas viņus neapmierina, un nejūtas motivēti tos tālāk realizēt.

Metode Lego® Serious Play® izslēdz šādus gadījumus, jo visi ir iesaistīti pilnīgi vienādi.

Pozitīvais rezultāts: ikviens jūtas sadzirdēts, ikviens gūst sajūtu, ka viņš ir piedalījies lēmuma pieņemšanā. Un šī sajūta būtiski ietekmē pieņemtā lēmuma realizāciju dzīvē.

 

Iespēja paskatīties uz situāciju no malas

Ikdienas steigā, zem kolēģu, klientu, mērķu sasniegšanas spiediena mēs bieži nespējam paskatīties uz situāciju no malas. Tad tiek pieļautas būtiskas kļūdas, piešķirot lielu nozīmi sīkumiem vai nepievēršot uzmanību svarīgām lietām.

Būvējot atbildes un uzklausot kolēģu stāstus, mēs varam nedaudz izkāpt no sava ikdienas tēla un paskatīties uz situāciju no malas.

Šajos brīžos bieži atklājas spēcīgi ahā! momenti, kad mēs sadzirdam kolēģus un redzam, ka no malas skats uz situāciju ir pavisam citāds.

Pozitīvais rezultāts: iespēja uzzināt to, ko mēs zinām, bet nezinām, ka zinām. Vai uzzināt to, ko zina kolēģi, bet mēs nezinām, ka viņi to zina. Tāpat šo situāciju var raksturot ar brīdi, kad zirgam noņem klapes un tas sāk redzēt visu to, kas visu laiku ir apkārt eksistējis, tikai daudz citādākā skatā.

 

Plānot uz papīra nav tas pats, kas plānot telpā

Mēs visi esam piedzīvojuši situāciju, ka plānotais uz papīra bieži vien nedarbojas dzīvē tā, kā mēs bijām iecerējuši.

Bieži daudzas lietas uz papīra izplāno uzņēmuma vai nodaļas vadītājs, tad viņš šo plānu liek ieviest dzīvē savai komandai. Reizēm plāns izgāžas. Plānojot kopā, sākotnēji to uzbūvējot un tad uzliekot uz papīra kā rezultātu, kas ir jāievieš, situācija būtiski mainās. Visi ir piedalījušies, visi ir uzklausīti, visi ir vienojušies par to, kas, kā un kad būtu darāms. Ja tiek veidota sistēma, visi ir izspēlējuši dažādus scenārijus un novērojuši dažādu notikumu varbūtējās sekas.

Pozitīvais rezultāts: uzbūvēt, redzēt no malas, vienoties un zināt vairāk garantē daudz efektīvāku iznākumu.

Lai arī Lego® Serious Play® darbseminārs var aizņemt četras līdz astoņas stundas, ir pierādīts, ka projekta kopējā periodā tas ļauj būtiski aiztaupīt laiku un līdzekļus, neefektīvu komunikāciju komandā vai uzņēmumā un saskatīt unikālas iespējas. Tas arī būtiski uzlabo komandas sadarbību mērķa sasniegšanā: komunikācija, attiecības, īsāks laiks, efektīvāks darbs un mazāk velti izšķiestu līdzekļu.

You must be logged in to post a comment.
Menu